در این کادر مشخصات افراد جویای کار و صاحبان مشاغل نمایش داده می شود                                                                                                                          افراد جویای کار یا صاحبان مشاغل می توانند پس از ایمیل کردن اطلاعات خود از قبیل: نام و نام خانوادگی- سوابق کاری- مدارک علمی ، زمینه کاری و ... به آدرس textiletech.blogspot@gmail.com ، درخواستشان را در این کادر نمایش دهند [TEXTILETECH]

Tuesday, June 19, 2007

دانلود کتاب نساجی سنتی

امروز یک کتاب جالب براتون آوردم به اسم "نساجی سنتی" که کتاب مفیدیه فقط یک کم حجمش بالاست(13 مگابایت!!) که امیدوارم بتونید دانلودش کنید. نویسندگان این کتاب آقایان راسخ، رسولی و حسن بیگی هستند.

برای دریافت کتاب نساجی سنتی اینجا کلیک کنید (حجم فایل 13 مگابایت)

با تشکر

امیرا پورمظفر

HOME     TOP

 

Monday, June 18, 2007

صنعت نساجی ایتالیا

ماشینهای ایتالیایی پیشرو در عرصه تکمیل کالای نساجی

امروزه بر کسی پوشیده نیست که صنعت ماشین آلات نساجی ایتالیا سهم بسیار مهمی را در بازار جهانی دارد. در بین بسیاری از دلایل، می توان همخوانی و بروز بودن تکنولوژی ماشین آلات ایتالیایی با تغییر و تحولات مد را یکی از مهمترین دلایل موفقیت این صنعت دانست و ایتالیایی ها برای رسیدن به این موفقیت تلاشهای بسیاری را برای پیشرفت و تکامل تکنولوژی ماشین آلات تکمیل خود انجام داده اند.

رسیدن به تکنولوژی جدید در ماشینهای تکمیل آنهم به صورت مداوم بسیار سخت تر از سایر ماشینهای نساجی است. داشتن ارتباط مستقیم و مطرح کردن مشکلات بین تولید کنندگان ماشین و کارخانه های نساجی فاکتور بسیار مهمی است که در موفقیت طرفین تاثیر دارد و ایتالیایی ها بسیار به آن اهمیت داده اند. طی سالهای متوالی شرکتهای ایتالیایی تولید کننده ماشین آلات نساجی توانستند با طراحی ماشینهایی با تنوع بالا، کیفیت خوب و کاربرد های مختلف  کل صنعت تولید ماشین آلات نساجی ایتالیا را جزو بهترینها در دنیا قرار دهند و حاصل این تلاش این بوده است که امروزه درآمد ایتالیا تنها از فروش ماشین آلات تکمیل خود چیزی بالغ بر 560 میلیون یورو می باشد(که %21 از کل درآمد ایتالیا از فروش ماشین آلات نساجی می باشد). بیش از %78 از کل این درآمد(حدودا 440 میلیون یورو در سال 2006) از راه صادرات بدست آمده است. از مهمترین کشورهایی که ایتالیا ماشینهای تکمیل خود را به آنها صادر کرده است می توان به هند با 39 میلیون یورو، چین با 31 میلیون یورو، ترکیه با 31 میلیون یورو، آلمان با 22 میلیون یورو و ایالات متحده با 22 میلیون یورو نام برد.

 

میزان فروش ماشینهای ایتالیایی به سراسر دنیا در سال 2006

 

 

نمودار میزان فروش ماشینهای تکمیل ایتالیایی به مهمترین خریداران خود در سال 2006

(اعداد بر حسب میلیون یورو)

با تشکر

امیرا پورمظفر

HOME     TOP

Monday, June 04, 2007

نانوفایبرهای پلیمری و صفحات تارعنکبوتی نانوفایبری

نانو فایبرهای پلیمری و صفحات تارعنکبوتی نانوفایبری

دسته جدیدی از بی بافتها

نانوفایبر به طور کلی به آن دسته از الیاف گفته می شود که قطری کمتر از 1 میکرون داشته باشد. البته الیاف شیشه ای وجود دارند که گاهی اوقات قطرشان به محدوده کمتر از یک میکرون نیز می رسد . الیاف پلیمری MELT BLOWN نیز اخیرا قطرشان به زیر 1 میکرون رسیده است. با استفاده از سیستم ELECTROSPINNING قطر الیاف به 0/25 میکرون رسیده است و این الیاف بیشتر جهت مصرف در فیلترها مورد استفاده قرار می گیرند.

منسوجات بی بافت با کاربردهای زیادی که دارند می توانند از خصوصیات تکنیکی جالب توجه نانوفایبرها و صفحات تار عنکبوتی نانوفایبری نهایت استفاده را ببرند. از جمله کاربردهای منسوجات بی بافت می توان به کاربرد در فیلترها، سد سازی، پاک کننده ها، لوازم بهداشتی، پزشکی و داروسازی اشاره کرد. این مقاله درباره فرآیند ELECTRO SPINNINGجهت تولید نانوفایبرها و صفحات تارعنکبوتی بی بافت نانوفایبری که توسط پلیمرهای الیاف مصنوعی تولید شده اند بحث خواهد کرد و ویژگی های فیزیکی بدست آمده از این صفحات تارعنکبوتی بی بافت نانوفایبری را بررسی خواهد کرد. به منظور فراهم سازی زمینه مناسب برای صنعت بی بافت، صفحات تارعنکبوتی نانوفایبر با بی بافتهای SPUNBONDوMELT BLOWN مورد مقایسه قرار می گیرند. توصیف و مقایسه خصوصیات آنها برای طراحان و متخصصینی که در صنعت بی بافت هستند می تواند ابزارهای لازم را فراهم آورد تا بتوانند از این اطلاعات در تولید بی بافتهای نانوفایبری جدید استفاده کنند.

فرآیندELECTRO SPINNINGجهت تولید نانوفایبرها:

نانوفایبرهای پلیمری می توانند توسط فرآیندELECTRO SPINNING تولید شوند، که در بخشهای بعدی به شرح کامل آن می پردازیم. بخشهای اصلی یک دستگاهELECTRO SPINNING در شکل 1 به نمایش در آمده است.

شکل1- بخشهای اصلی یک دستگاه ELECTRO SPINNING

ELECTRO SPINNINGاز یک رشته جریان الکتریکی برای انتقال پلیمر مایع یا پلیمر محلول از نوک جسمی با خاصیت موئینگی به صفحه جمع کننده استفاده میکند. به پلیمر ولتاژی داده می شود که باعث می شود توسط جت از محلول به صفحه جمع کننده کشیده شود. جتهای باریک کار شکل دادن به به پلیمرها را برعهده دارند به طوریکه پلیمرها می توانند روی یک صفحه تار عنکبوتی جمع شوند. در فرآیند ELECTRO SPINNING می توان از پلیمرهای متنوعی استفاده کرد. با انتخاب یک پلیمر و سیستم حل کننده مناسب، نانوفایبرهایی با قطر بین 40-2000 نمره متریک (0/04-2 میکرون) را می توان تولید کرد.

نمونه هایی از نانوفایبرهای ELECTRO SPUN:

شکل 2 تصویری از نانوفایبرهای ELECTRO SPUN را نشان می دهد که به وسیله روش (S.E.M(SCANNING ELECTRON MICROGRAPH به اندازه ده هزار برابر بزرگتر شده است. قطر الیاف تقریبا 250 نانومتر است.از آنجا که الیاف خودشان از قطر بسیار کوچکی برخوردار هستند، ضخامت صفحه تار عنکبوتی نیز نسبتا کم است. ضخامت هر چهار نانوفایبر روی هم تقریبا برابر یک میکرون است. تارعنکبوتی نازک خصوصیات مکانیکی محدودی دارد که شبیه خصوصیات تار عنکبوتی های رایج در صنعت نیست. بر این اساس تارعنکبوتی های نانوفایبری با ترکیب های اولیه متفاوتی مورد استفاده قرار می گیرد. ترکیب های اولیه تارعنکبوتی بر اساس نوع خصوصیات مکانیکی مورد نیاز و ایجاد کاربردهای مکمل انتخاب می شود. در زمینه فیلترها، ترکیبها بر اساس تا خوردن، ساختمان فیلتر، دوام استفاده و تمیز کنندگی فیلتر انتخاب می شوند.

شکل2 - تصویری از نانوفایبرهای ELECTRO SPUN

شکل 3 عکسی است که سطح مقطع نانوفایبرهایELECTRO SPUN را در ترکیب با پلی استرSPUNBOND شده نشان می دهد. ترکیب اولیه جهت تامین خصوصیات مکانیکی انتخاب شده است.تارعنکبوتی نانوفایبر روی بازدهی فیلتر تاثیر بسیار مهمی دارد.

شکل3- سطح مقطع نانوفایبرهای ELECTRO SPUN در ترکیب با پلی استر SPUNBOND

شکل 4 عکسی از نانوفایبرهای الکترواسپان تجاری در ترکیب با سلولز را نشان می دهد که برای تولید فیلتر هوا ترکیب شده اند. قطر نانوفایبر حدودا 250 نانومتر است در حالی که سلولز قطری متجاوز از 10 میکرون دارد. این ساختمان مرکب فیلتر با سرعت بالای صفحه گردنده ترکیب می شود و این با کمترین میزان صدمه لایه نانوفایبر همراه است.

شکل4- نانوفایبرهای الکترواسپان تجاری در ترکیب با سلولز

کنترل پارامترهای الکترواسپینینگ امکان تولید تار عنکبوتی های نانوفایبر با ویژگی های فیلتری متفاوتی را می دهد. الیاف با اندازه های متفاوتی می توانند ساخته شوند، برخی حتی به کوچکی 40 نانومتر تولید می شوند. الیاف می توانند در هر قسمتی از ترکیب قرار گیرند. بعلاوه شکل5 تفاوت بین یک لایه سبک از نانوفایبرها و یک لایه سنگین نانوفایبرها را نشان می دهد. نانوفایبرها با ترکیبهای متفاوتی همچون شیشه، پلی استر، نایلون و ترکیب فیلتر سلولزی الکترواسپان می شوند.

شکل5- تارعنکبوتی های نانوفایبری با چگالی های نتفاوت

خصوصیات فیلتر کردن نانوفایبرها را می توان به صورت واقعی با مرور S.E.M نانوفایبری که در معرض آلودگی قرار گرفته است نشان داد. شکل 8 یک کامپوزیت سلولزی و سلولزی-نانوفایبری (با نانوفایبرهای در جهت قرارگیری مخالف یکدیگر) را نشان میدهد. هر دو توسط آزمایش ISO FINE TEST DUST تحت فشار یکسانی قرار می گیرند ("W.G 0.5) . این آزمایش به صورت رسمی برای آزمایش موتورهای تمیز کننده هوا مورد استفاده قرار می گیرد و برای اجزای با اندازه بین 0/7-70 میکرون مورد استفاده قرار می گیرد. نمونه سلولزی عمق تمیز کنندگی و میزان دقت زیر میکرونی دارد در حالیکه نمونه کامپوزیتی میزان تمیزکنندگی در سطح نانو فایبر و مقدار مشخصی از اجزای کوچکتر از میکرون را نشان می دهد. مدل کامپوزیتی 2/5 برابر مدل سلولزی گردوغبار را (بر حسب چگالی) نگه داشت.بهبود ظرفیت نگهداشتن کثیفی نانوفایبرها به کوچکی قطر الیاف و هرچه بیشتر بودن سطح الیاف بستگی دارد. این ویژگیهای فیلتر کردن در مورد محصولات پاک کننده نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد.

شکل 6- فیلتر سلولزی پایین و فیلتر نانوفایبری در بالا

شکل7 یک نمونه مرکب را نشان می دهد که در معرض آلودگی زیر میکرون سدیم کلراید قرار گرفته است. دراندازه های مجزای 0/01 تا 0/5 میکرونی، نانوفایبرها با اجزای نمکی پوشیده شده اند و هر چه الیاف بزرگتری در ترکیب اولیه وجود داشته باشند نسبت کمتری اجزای زیر میکرونی جمع می شود.

شکل 7 - یک نمونه مرکب که در معرض آلودگی زیر میکرون سدیم کلراید قرار گرفته است

افزایش کارایی فیلتر کردن آلودگی های زیر میکرونی توسط نانوفایبرها ایجاد میشود. سفارش بسیاری شده است که استفاده از نانوفایبرها به عنوان کریر (CARRIER) در کارهای شیمیایی می تواند منافع جالبی داشته باشد.

ویژگی های فیزیکی تارعنکبوتی های نانوفایبری تجاری: مقایسه ای با تار عنکبوتی های MELTBLOWNوSPUNBOND

مقایسه تارعنکبوتی های نانوفایبری با سایر فرآیندهای بی بافت که مستقیما تار عنکبوتی تولید می کنند کار مفیدی است. البته فرایندهای زیادی هستند که می توان از طریق آنها مواد تارعنکبوتی بی بافت را تولید کرد، مقایسه روش الکترواسپان با دوتا از مهمترین روشها در تولید منسوجات بی بافت یعنی MELTBLOWNوSPUNBOND مفید تر است. در رواقع این 3 روش و نتایج تولیدات آنها دو ویژگی قابل توجه را به اشتراک گذاشته اند:

  1. فرآیند با پلیمری به شکل مایع شروع می شود و در آخر الیاف و لایه تارعنکبوتی به صورت مستقیم و طی یک مرحله تولید می شوند.

  2.  محصول نهایی ترکیبی از الیاف پلیمری است و در آن از هیچ چسب، رزین یا مواد افزودنی استفاده نشده است.

فرآیندهای بسیاری برای تولید منسوج بی بافت  لیفی شکل مورد نیاز است ولی در کل الیاف به صورت مستقل از لایه تار عنکبوتی تولید می شوند بعلاوه سایر فرآیندهای بی بافت در کل از یک ماده شیمیایی (مثل چسب رزینی درWETLAID) یا از یک فرآیند مکانیکی اضافی (همچون کاردینگ یا HYDRO ENTANGLING) جهت محکم کردن الیاف در تارعنکبوتی استفاده می کنند.

ساده ترین تفاوتی که بین نانوفایبرهای الکترواسپان،الیاف MELT BLOWN و SPUNBOND شده وجود دارد اندازه(SIZE) آنها است(جدول1). تفاوت اندازه الیاف منجر به ایجاد تفاوتهایی درخصوصیات تار عنکبوتی می شود. تفاوتهایی از قبیل مساحت سطح الیاف (جدول2)، وزن پایه (جدول3)، ضخامت، نفوذپذیری و استحکام. حال آنکه محاسبه خصوصیات فیزیکی تار عنکبوتی نانوفایبر اغلب مستقیما از نمره و قطر لیف در S.E.M بدست می آید. هنگامی که نتایج در واحدهای صنعتی مورد بررسی قرار گرفت در یافتیم که تار عنکبوتی های نانوفایبری الکترواسپان دارای قطرهایی هستند که 1 تا 2 برابر از الیاف MELT BLOWN کوچکتر است. این باعث افزایش مساحت سطح الیاف و کاهش وزن پایه می شود. قطرهای الیاف الکترواسپان امکان تولید تارعنکبوتی هایی با ماده تشکیل دهنده بیشتر و توپرتر و منافذ کوچکتر نسبت به تار عنکبوتی هایMELTBLOWNوSPUNBOND را فراهم می کنند.

جدول 1

جدول2

 

جدول3

شکل 8 یک تصویر فوتومیکروگراف از یک ترکیب تجاری موجود در بازار که ترکیبی از الیاف SPUNBOND-MELTBLOWN وSPUNBOND است را نشان می دهد و نسبت اندازه الیاف SPUNBOND وMELT BLOWN را در مقایسه با ساختمان نانوفایبرها که قبلا نشان داده شده نمایش می دهد. همانند نانوفایبرها، الیاف MELT BLOWN نیز نیاز به ترکیب تقویت کننده دارند و در کل در یک ساختمان مرکب به کار برده می شوند.

شکل 8

محصول تجاری تارعنکبوتی نانوفایبر برای تولیدات جدید بی بافت:

در حالی که فرآیند ELECTRO SPINNING جهت تولید نانوفایبر مدت زیادی است که شناخته شده است، ولی میزان تحقیقات آکادمیک در این زمینه تنها در سالهای اخیر افزایش یافته است. تحقیقات آکادمیک درباره نانوفایبرهای الکترواسپان باعث افزایش توجه به این تکنولوژی و ایجاد تولیدات بیشتری برای نانوفایبرها شده است.

همانطور که گفتیم تار عنکبوتی های مرکب نانوفایبری در تولید فیلتر هوا استفاده می شوند. بسیاری از این فیلترهای هوا با عرضی متجاوز از 24 اینچ(610 میلی متر) ساخته می شوند.یک نمونه از این محصول در شکل 9 نشان داده شده است. هم اکنون یک کارخانه بالغ بر 10000 متر مربع در روز تارعنکبوتی نانوفایبری پلی آمیدی را تولید می کند.

شکل 9- نمونه ای از یک فیلتر هوا که در ساخت آن از تارعنکبوتی نانوفایبر استفاده شده است

همانگونه که از خصوصیات فیزیکی تارعنکبوتی های نانوفایبری الکترواسپان انتظار می رفت، تکنیکهای مرسوم (همچون B-RADIATION و روشهای اپتیکی) جهت تعیین خصوصیات تارعنکبوتی برای الیاف با اندازه کوچک و ساختمان باریک عملی نیستند و نیاز است که خروجی فرآیند اندازه گیری شود. یک روش آنلاین آزمایش کارایی تارعنکبوتی(OEM) فیلتر کردن اختراع شده است. در این آزمایش از دو سیلندر شمارنده اجزا بعلاوه هد برای نمومنه گیری استفاده می شود. نمونه گیر از یک پرده هوا تشکیل شده است که در سرعت های بالاتر از چند هزار فوت در دقیقه نیز امکان عمل کردن را دارد (هم اکنون اطلاعات زیادی در باره این روش در دست نیست).

این روش اطلاعات لازم را در مورد پیوستگی تار عنکبوتی در ماشین و مسیرهای تقاطع جمع آوری می کند. این روش آزمایش برای توسعه محصول، توسعه فرآیند تولید و کنترل فرآیند تولید مورد استفاده قرار می گیرد. تفکیک های جدید بسیاری جهت اندازه گیری میزان خروج و کنترل کیفیت فرآیند الکترواسپینیگ ایجاد شده است.

نانوفایبرها و تار عنکبوتی های نانوفایبری خصوصیات جدیدی را برای صنعت بی بافت به ارمغان آورده اند،همانند تمام تکنولوژی ها، آنها هم محدودیت هایی دارند. تارعنکبوتی های نانوفایبری نمی توانند روی تجهیزات معمولی نگهداری تار عنکبوتی قرار گیرند(بدون تجهیزات جانبی). در نتیجه تارعنکبوتی های نانوفایبری بایستی به همراه سایر مواد بی بافت به عنوان تقویت کننده در یک ساختمان مرکب استفاده شوند.

نتیجه گیری:

1) با کمک روشها و و تجهیزات جدید جهت مشخص کردن و کنترل فرآیند خروجی، تشکیل و تولید محصولات جدید نانوفایبری تسریع پیدا می کند.

2) وزن پایه کم، قطر کم الیاف و اندازه یکنواخت و برابر آنها ، قدرت پوشانندگی زیاد از مزایای محصولات این سیستم هستند.

3) انتخاب خصوصیات شیمیایی الیاف ابزاری مهم در توسعه محصولات جدید همچون پارچه های سدسازی، پاک کننده ها، تمیزکننده های بهداشتی، پزشکی و محصولات مربوط به داروسازی را در اختیار ما قرار می دهد.

با تشکر

امیرا پورمظفر

 

HOME     TOP

 

Saturday, June 02, 2007

ما ملتی اهل کار بودیم

عده اى شب و روز درس مى خوانندكه بعداً مجبور نشوند كار كنند. ما از حيث فرهنگ كار در كشور مشكل داريم. در كشور ما فرهنگ يقه سفيدى پذيرفته شده است. اين كه آدم درس مى خواند تا كار نكند و هركسى درس نخواند كار كند.» اين ها تنها جمله هاى معترضه سخنرانى رئيس مجلس شوراى اسلامى در روز شنبه ۲۹ ارديبهشت نبود. آن روز تمام شركت كنندگان در «همايش ملى فرهنگ كار» كه پاى سخنرانى رئيس مجلس نشسته بودند، مى شنيدند كه او چگونه با جديت، تمام دقايق سخنرانى خود را به بحث و چالش كشيدن موضوعى اختصاص داد كه به نظرش به پديده اى عادى در فرهنگ مردم تبديل شده است: «اتلاف وقت درفرهنگ ما يك امر عادى شده است و فراركردن از كار و زحمت يك نوع زرنگى است، قبلاً به كسى زرنگ مى گفتندكه بيشتر كاركند، ولى الآن كسى از زير كار در برود زرنگ است.
حدادعادل در بخش ميانى سخنرانى خود، شركت كنندگان را كه از ميان گروه هاى مختلف مسئولان و مديران بود و در سكوت به سخنان او گوش مى دادند، خطاب قرار داد وگفت: بايد راهكارهاى عملى براى حل مشكل پيشنهاد كنيد وگرنه ازگفتن و شنيدن اين حرفها نتيجه اى ملموس حاصل نمى شود.
اما شايد انتخاب اين موضوع براى طرح در همايش فرهنگ كار ، آن هم در دومين ماه بهار از سوى رئيس مجلس دليل ديگرى هم داشت و آن خطاب قراردادن مردمى بود كه به طور سنتى عادت دارند بى حوصلگى ، كم كارى و عقب انداختن كارهاى شان را دراين فصل از سال به آب و هوا نسبت بدهند و شايد به نوعى از خود سلب مسئوليت هم بكنند.اين فقط رئيس مجلس نبودكه موضوع فرهنگ كار در كشور را با نقدهاى بسيارى توأم كرد. در واقع پيش از او در آستانه سال نو مردمى كه به عنوان مسافر و زاير در حرم امام رضا(ع) در مشهد گرد هم آمده بودند، به خاطر دارندكه در روز اول فروردين رهبر معظم انقلاب از «تنبلى اجتماعى » به عنوان «دشمن درونى ايرانيان» نام برده و تأكيد كرده بود: «تنبلى ، نشاط كار نداشتن، نااميدى، خودخواهى هاى افراطى، بدبين بودن به ديگران ، بدبين بودن به آينده ، نداشتن اعتماد به خود ... نه به شخص خود و نه به ملت خود، بيمارى است.
هزاران نفر از مردم حاضر در اجتماع آن روز و خيلى هاى ديگر هم بعدها تعابيرى را شنيدند كه مورد تأكيد رهبر معظم انقلاب قرار گرفته بود. شما نمى توانيد، شما قادر نيستيد، آينده تان تاريك است. افق تان تيره است. جمله هايى كه نه فقط بسيارى با تأثير منفى به كاربردن آنها در زندگى خود آشنايند بلكه در عرصه عمومى و جمعى نيز مى تواند ملت را نااميد ، كسل ، بى اعتماد به نفس، تنبل و چشم به دست بيگانه بارآورد.
تنبلى از خانه تا جامعه:
مردم اغلب اين جمله ها را از زبان يكديگر مى شنوند يا خود آنها را به كار مى برند: حالا حوصله هيچ كارى را ندارم. اين كار را فردا انجام مى دهم. فعلاً مى خواهم تلويزيون نگاه كنم. بعد درس مى خوانم.
جمله ها و طرز تلقى هايى كه در زندگى اجتماعى نمود ديگرى پيدا مى كند: حالا كه پليس كارى ندارد، كمربند ايمنى ات را باز كن، اگر كيسه زباله را شب هم بيرون در نگذاشتى ، مهم نيست. صبح موقع رفتن به سر كار آن را بيرون بگذار. صبح تو وقت ادارى برو دنبال كارت سوخت. چه حوصله اى دارى اتومبيلت را مى برى كارواش، همين جا جلوى در خانه آن را بشوى.اگرچه آمار در شناخت، پيگيرى و ارائه راه حل براى مشكلات عمومى نقش مهمى دارد، اما بسيارى از رفتار و باورها از فرط تكرار به قدرى آشنا به نظر مى رسند كه براى طرح كردن آنها نيازى هم به ارائه آمار ويژه اى احساس نمى شود. با اين حال حسن موسوى، كارشناس ارشد در حوزه برنامه ريزى اجتماعى و استاد دانشگاه دغدغه ديگران را ندانستن ، به دنبال منافع شخصى بودن و بهره گيرى نامناسب از منابع موجود و فرصت ها را به عنوان مؤلفه هاى تنبلى اجتماعى مى شناسد و مى گويد: در طول روز، هفته ، ماه و سال فرصت هاى زيادى در اختيار داريم. اگر از اين فرصت ها و منابع استفاده نكنيم، اين مسأله به عدم پويايى منجر مى شود. در حالى كه استفاده كردن صحيح و به موقع از فرصت ها و منابع به پويايى اجتماعى و دورى از تنبلى درجامعه و زندگى خصوصى مان مى انجامد. موضوع ديگر هم شاخصه تنبلى اجتماعى است و هم به نوعى علت آن تغيير و تحولاتى است كه چه در زندگى فردى و چه زندگى اجتماعى رخ مى دهد و با خودش سردرگمى ها و ندانم كارى ها را به همراه مى آورد. احساس ناامنى و نگرانى هايى كه مردم دارند آنها را به سكون وادار مى كند چون ترديد دارند به روزمرگى مى افتند و روزمرگى خودش شاخصه تنبلى اجتماعى است. از طرفى گاهى تنبلى نتيجه اين است كه آدم ها در جريان كار و زندگى خود به موانعى بر مى خورند كه از رسيدن آنها به اهدافشان جلوگيرى مى كند يا دشوارى هايى را دراين راه برايشان به وجود مى آورد. البته بعضى هم حوصله كار طولانى مدت را ندارند. مى خواهند هركارى زود به نتيجه برسد و زحمت و دقت زيادى صرف آن نكنند. نكته ديگرى كه از مؤلفه هاى تنبلى اجتماعى است بهره گيرى نامناسب از زمان است. ما فقط شنيده ايم كه وقت طلاست. اما از زمان بهره كافى را نمى بريم. نپرداختن به كارهاى سخت، دشوار و پيچيده مورد ديگرى است . دوست داريم همه كارها به آسانى پيش برود. علاقه نداشتن به كارها و امور اساسى ، آينده نگر نبودن و احساس محروميت هاى شخصى هم مى تواند از ديگر شاخصه هاى تنبلى اجتماعى باشد.
طالب عرق ريختن و زحمت كشيدن نيستيم!
هرچندكارشناسان علوم اجتماعى ، بر لزوم فرهنگ سازى و تأثيرگذارى بر باورها و نگرش هاى مردم در حل مشكلات ناشى از فضاى بى رمقى، بى انگيزگى و تنبلى تأكيد مى كنند اما كم و بيش برخى از آنها هم معتقدند كه بخشى از مشكلات، خود ريشه هاى فرهنگى دارند. از آن جمله دكتر حسن تبريزى ، روانشناس اجتماعى و مدرس دانشگاه براين باور است :«در ريشه يابى همه اين مسائل به يك سرچشمه واحد مى رسيم و آن هم فرهنگ حاكم بر كار در جامعه است. صريح بگويم درجامعه ما كاركردن عيب است. كاركردن فحش و تنبيه است. معلم به دانش آموز مى گويد اگر مشق هايت را ننويسى تا يك هفته بايد تخته كلاس را پاك كنى. او را با كاركردن تنبيه مى كند. پاك كردن تخته كلاس تنبيه است. موقع ناسزا مى گوييم «عمله»؛ يعنى كسى را كه زياد كار مى كند و وجدان دارد مسخره اش مى كنيم. مى گوييم : «تراكتور» است . وقتى اين فرهنگ در جامعه نفوذ دارد، جوان هم ارزش را در شغل هاى خاصى جست وجو مى كند. دوست دارد پشت ميز بنشيند. جوانان ما طالب عملگى اند؟ نه! طالب نجارى و كاردستى اند؟ نه! طالب عرق ريختن و زحمت كشيدن هستند؟ نه! ما كار را ننگ مى دانيم و اين فرهنگ تا تغيير نكند، جوان دنبال كار توليدى و صنعت نمى رود. جوان ما اگر بياموزد دلالى، سوداگرى و مفت خوارى ضدارزش است و عملگى، عرق ريختن و كارگرى ارزش و نشانه اعتماد به نفس انسان است، مشكلات راحت تر و سريع تر حل خواهد شد.
استعداد، وراثت، موقعيت اقتصادى ، سيستم حكومتى ، طرز تربيت، ميزان تحصيلات و دانش مردم؛ مواردى اندكه مى تواند ملتى را به پركارى معروف كند يا عكس آن را در باره ملت ديگرى به ذهن بياورد.
حدادعادل معتقد است: ما ملتى اهل كار هستيم ولى متأسفانه در يكى دوقرن اخير فرهنگ كار، اين كيمياى سعادت را گم كرده ايم و طورى شده كه بيكارى و بيكارگى عادى شده و كاركردن محور اصلى خود را از دست داده است.
حفر قنات در مسيرهاى سخت و طولانى و قالى بافى كه سال ها در فرهنگ ايران جاى خاص خود را داشته از نظر حداد عادل  ازاين حكايت دارند كه ماملتى اهل كار هستيم.
دكتر عباس گلدوست عارفى مدرس دانشگاه و محقق در زمينه طب كار از زاويه ديگرى هم به موضوع نگاه مى كند: بايد بپذيريم كه اتكاى ما به منافع طبيعى كشور در طول سال ها و اين كه به راحتى توانسته ايم با پول فروش آنها، نيازهاى خود را تأمين كنيم سبب شده نگاه مان به مقوله كار از چندان جديتى برخوردار نباشد. از طرفى يكى از فاكتورهاى تأثيرگذار هم عامل جغرافيايى بوده، اصولاً هرچه كشورها به استوا نزديك تر مى شوند، چون درجه حرارت محيط با درجه حرارت بدن به عنوان يك ارگانيسم زنده متفاوت مى شود توان كارهاى يدى هم كاهش مى يابد و افراد به كارهايى علاقه مند مى شوند كه انرژى كمترى را صرف آن مى كنند. ضمن آن كه امروز بين كارهاى استاتيك (آرام و بى حركت) كار ديناميك و كار فكرى هرچند تفكيك قائل شده اند اما حتى در طب كار، اين كه كار به طور دائم استاتيك باشد يا ديناميك يا فكرى اصلاً تأييد شده نيست. به عبارات ديگر لازم است كسى كه كارش فكرى است گاهى هم فعاليت بدنى و كار يدى بكند. چون كارهاى ديناميك موجب مى شود جريان خون در بدن به چرخش در بيايد. در اين قبيل كارها جسم دارد كار مى كند. متأسفانه درايران اين طور جا افتاده كه كار جسمى و بدنى بد است و ارزشى ندارد. همين موجب چاقى مفرط و بسيارى از بيمارى هاى قلبى و عروقى مى شود. بايد ابعاد فرهنگى اين قضيه را براى مردم روشن كنيم. به كسى كه كار جسمى مى كند همان قدر احترام بگذارند كه كسى كار فكرى مى كند.
اتفافات دوست نداشتنى
شوخى نيست زمان مطالعه كتاب ميان مردم به يك ساعت در روز هم نمى رسد. ميزان كار مفيد در اداره ها هم وضع بهترى ندارد. برخى مردم به كارهاى صنعتى ، توليدى و يدى چندان علاقه اى ندارند. عده اى كسب و كار را فقط كاسبى مى دانند. ميان جوان ها مد شده كه چيزى را مى خرى و مى فروشى. وضع مالى ات كه بهتر شد يك مغازه اجاره مى كنى، صبح تا ظهر آنجا هستى. عصر استراحت و خواب، از ساعت ۴-۵ هم مى ايستى در مغازه تا ۸-۹ شب نوكر خودتى و ارباب خودت.
تنبلى اجتماعى حاصل ناهمگونى هاست. ناهمگونى ميان باورهاى فرهنگى، شرايط اجتماعى ، اوضاع اقتصادى و از همه بدتر ناهمگونى ميان خواسته ها و انتظارات گروه هاى انسانى با امكاناتى كه دارند يا توانى كه خودبه كار مى گيرند. چنانچه دكتر گلدوست معتقد است : حتى اگر از نظر فرهنگى هم باور و نظر مردم اصلاح شود و خيل زيادى بخواهندكار كشاورزى كنند باز هم بايد موقعيت اقتصادى را فراهم كرد. زمين كشاورزى ، آب و كود.
با اين همه پيامد اجتماعى هم محصول شرايط است و هم خود پيامدهايى را به بار مى آورد. حسن موسوى مى گويد: « پيامدهاى تنبلى اجتماعى و شرايطى كه براساس آن درجامعه به وجود مى آيد، كم نيست. مثلاً استفاده نكردن مناسب از نيروى انسانى براى توسعه در شرايطى كه درهركشورى نيروى انسانى مهم ترين عامل براى توسعه محسوب مى شود. اگر تنبلى اجتماعى فقط همين يك پيامد را هم داشته باشد، نتيجه اش جز سكون نيست در اين اوضاع از منابع مالى و طبيعى هم استفاده درستى نخواهد شد. بى اعتمادى، وابستگى و انزوا نتايج ديگر آن است. رشد و توسعه هر كشور منوط به پويايى جامعه، خانواده و فرد است. تنبلى مانع رشد توسعه و پويايى زندگى فردى و جمعى است.
رسيدن به اين باور كه همه كارها ممكن است شايد دير نتيجه بدهد، اما سرانجام نتيجه خواهد داد. ترويج صداقت، محبت، راستگويى، نوعدوستى و به فكر ديگران بودن كارهاى فرهنگى است كه به گفته رئيس مجلس كار مهمى است كه بايد با جديت به آن پرداخت. او مى گويد:بايد نسل جديدى تربيت كنيم و از همه نهادها براى اين كار كمك بگيريم.


نویسنده: فاطمه اميرى

منبع: روزنامه ایران

 

 

HOME     TOP

 

Friday, June 01, 2007

پنبه آلی تکنولوژی جدید نساجی

پنبه آلی چیست؟

 پنبه آلی به نوعی از پنبه گفته می شود که با استفاده از مواد و روشهایی تولید و تهیه می شود که این روشها هیچگونه آلودگی برای محیط زیست ایجاد نمی کنند. سیستمهای تولید اورگانیک باعث حفظ حاصلخیزی خاک می شوند و باعث کاهش استفاده از سموم و آفت کشها و کودهای شیمیایی می گردند.

بیشتر مردم به ظاهر چیزی که برتن می کنند اهمیت زیادی می دهند ولی عده کمی به این اهمیت بدهند که چیزی که پوشیده اند از چه چیزی ساخته شده است. آفت کشها و سایر مواد شیمیایی می توانند از راه نفوذ به پوست به بدن ما آسیب برسانند. این مسئله جایی اهمیت پیدا می کند که امروزه الیاف پنبه در بین این آفت کشها و مواد شیمیایی رشد می کنند و جالب اینجاست که برای پنبه بیشتر از همه محصولات کشاورزی از آفت کشها استفاده می شود. در حین رشد محصول پنبه آفتها و حشرات به سوی محصول حجوم می آورند و کشاورزان برای دفاع از محصول تا زمان به سمر رسیدن محصول حدودا 6 بار از آفت کشها استفاده می کنند. این مواد شمیمیایی و مواد سمی نه تنها وارد لباسهای تولیدی از الیاف پنبه می شوند بلکه باعث آلودگی هوا، آب، زمین و نهایتا حیوانات می شوند.

مردم بوسیله مواد شیمیایی، سمی و آفت کشها از طریق لباسهایی که پوشیده اند آلوده می گردند، این مواد وارد بدن آنها می شوند و سیستم دفاعی بدن نیز قادر به دفع آنها نیست و این مواد در عروق بدن و بافتهای چربی تجمع می کنند و نهایتا بیماریهایی همچون سرطان در بدن ایجاد می کنند. از آنجایی که پنبه بیشترین مصرف را به عنوان پوشاک دارد بیشترین تاثیر را نیز در ایجاد این بیماریها دارد.

پنبه آلی(organic cotton)نه تنها مواد سالمتری تولید می نماید بلکه در حفظ سلامتی محیط زیست نیز نقش مهمی ایفا می کند. برای تهیه یک تی شرت صد در صد پنبه ای حدودا 150 گرم مواد شیمیایی مصرف می گردد. با ضرب کردن تعداد تی شرتهایی که در دنیا تولید می شود در میزان تولید و مصرف پنبه در این لباسها می توان در یافت که میزان مصرف این مواد شیمیایی و حجم ضرری که اینها به طبیعت وارد می کنند تا چه میزان است.

در مقابل در کشاورزی آلی از مواد طبیعی برای مقابله با حشرات و آفات استفاده می شود. در کشاورزی آلی از سوزاندن علفهای هرز یا پوشش محصول (توسط ژئوتکستایلها) برای جلوگیری از رشد علفهای هرز و استفاده از کودهای حیوانی برای رشد بهتر محصول استفاده می شود. علاوه بر مواد اولیه کارهایی که بعدا روی پنبه انجام می شود، مانند استفاده از رنگزاها برای تغییر رنگ پنبه نیز مشکل دیگری است. مواد سمی موجود در رنگها می توانند روی پوست، سایر اعضای بدن و سیستم دفاعی بدن اثر نامطلوبی بگذارند. افرادی که به طور مثال از نارحتی های پوستی همچون اگزما رنج می برند نیز حساسیت بیشتری نسبت به این مواد  شیمیایی از خود نشان می دهند. همچنین در کودکان به خاطر نازکتر بودن پوستشان نسبت به افراد بالغ این مواد سمی و شیمیایی راحتتر به بدنشان وارد می شوند و از آنجا که بدنشان کوچکتر و سیستم دفاعی بدنشان در حال رشد و ضعیف است، تاثیر این مواد شیمیایی و سمی گاهی بیشتر از یک تهدید به حساب می آید.

در گذشته برای لباسهای آلی محدودیت در تنوع رنگ وجود داشت و به همین دلیل این لباسها گاهی به دلیل عدم تطابق با مد روز مورد استقبال قرار نمی گرفتند. ولی امروزه به دلیل گسترش تنوع رنگ و مدل این لباسها، آنها با استقبال بیشتری روبرو شده اند. با گسترش استفاده از این لباسهای آلی محیط زیست و بدنها سالمتر می شوند. امتیاز دیگر این لباسها اینست که مواد مورد استفاده در رنگرزی این لباسها از ثبات و دوام بیشتری نسبت به رنگزاهای شیمیایی برخوردار است و پارچه آلی پس از شستشو رنگ خود را از دست نمی دهد. برخی از مردم که بیشتر از مواد سالم خوراکی استفاده می کنند در پوشاک نیز این مسئله را رعایت می کنند و از لباسهای آلی نیز استفاده می کنند. امروزه استقبال عمومی روی هر دو نوع لباسهای آلی و غیر آلی وجود دارد ولی بسیاری از فروشندگان تنها به فروش لباسهای آلی تمایل نشان می دهند و پیش بینی می شود تا چند سال آینده به دلیل افزایش آگاهی مردم و اهمیت دادن آنها به سلامتی خود استقبال عمومی به لباسهای آلی افزایش یابد. مسلما با افزایش استفاده از مواد آلی تولید این لباسها نیز افزایش می یابد.

کمک به سلامتی محیط زیست کمک به سلامتی انسانها است.

 

نویسنده: FRANCESCA BLACK

منبع: http://www.organic-items.com

 مترجم: مهندس سید امیرا پورمظفر

keywords:organic cotton

 

HOME     TOP


 


 

گروه های گوگل

اشتراك در گروه نساجی

نشانی پست الکترونیک:

جستجوی آرشیو از groups.google.com